Najčešća pitanja o Supradyn®-u

Najčešća pitanja o vitaminima

 1. Zašto trebamo dodatne vitamine i minerale?
  Svaka stanica u organizmu treba vitamine i minerale. Da bismo bili zdravi i da bi naše stanice oslobađale dovoljno energije, treba nam redovna i dovoljna količina vitamina i minerala. Bilo bi idealno kada bismo s uravnoteženom prehranom zadovoljili cjelokupnu potrebu organizma za mikrohranjivim tvarima. Međutim, vrlo je teško dobiti dovoljno hranjivih tvari isključivo iz hrane. Nekoliko je razloga za to: premalo konzumirane hrane, hrana siromašna vitaminima posebno zimi, jednolična prehrana...

  Ljekari teško prepoznaju blagi manjak mikrohranjivih tvari jer se simptomi bolesti ne mogu odmah kvalifikovati kao nedostatak vitamina i minerala. Manjak energije najčešće osjećamo kao fizički umor, gubitak apetita, a povećana je također i osjetljivost na infekcije. Drugi pokazatelj nedostatka mikrohranjivih tvari je loše psihičko stanje (loše raspoloženje, razdražljivost). Kako bismo nadoknadili manjak vitamina i mikrohranjivih tvari preporučujemo redovno uzimanje Supradyn®-a, koji, na zdrav i prirodan način, povećava nivo energije u našem organizmu.

 2. Koji vitamini su bolji - oni iz hrane ili iz dodataka prehrani?

  Bilo bi idealno kada bismo sve potrebne vitamine i minerale dobili iz prirodne, dnevne prehrane. Međutim, to uspijeva tek nekolicini, jer postoji mnoštvo razloga da se to ne dogodi. Mnogi nemaju dovoljno vremena za pripremu zdrave hrane i zbog toga jedu puno prerađenih namirnica i brzu hranu, koja ne sadrži sve potrebne mikrohranjive tvari. Naime, neprestano treba brinuti o uravnoteženoj dnevnoj prehrani, a zbog gore navedenih razloga, preporučujemo da se uz hranu uzima i Supradyn®. Tako možemo biti sigurni da dobivamo sve potrebne mikrohranjive tvari koje sigurno oslobađaju naš prirodni energetski protok.

 3. Što znači PDU?

  PDU je preporučen dnevni unos mikrohranjivih tvari. To je dnevna količina vitamina ili minerala koju treba prosječna zdrava osoba kako u organizmu ne bi došlo do njihovog manjka. Postotak PDU znači koliko određenog vitamina ili minerala, s obzirom na PDU standard, dobijete u jednoj dozi određenog dodatka prehrani.

 4. Jesu li čokolada i kafa bolji izvor energije od vitamina?

  Ljudi često pribjegavaju stimulansima kao što su kofein ili čokolada, ali njihovom se konzumacijom postižu tek kratkotrajni rezultati, koji dodatno iscrpljuju izvore tjelesne energije. Optimalna formula mikrohranjivih tvari u Supradyn®-u, na najbolji mogući, prirodni način, pomaže iskoristiti vašu tjelesnu energiju.

Najčešća pitanja o Supradyn®-u

 1. Mogu li Supradyn® uzimati svaki dan?

  Da, svi oblici Supradyn®-a mogu se uzimati svakodnevno. Supradyn® nije nadomjestak zdrave i uravnotežene prehrane, nego je dodatak prehrani, kako bismo zadovoljili sve tjelesne potrebe mikrohranjivim tvarima.

  Količina mikrohranjivih tvari koju treba naš organizam ovisi o različitim faktorima. Da bismo postigli optimalni nivo vitamina, trebamo uzimati multivitaminski pripravak redovno i to tokom dužeg vremenskog razdoblja. Broj dana potrebnih za postizanje optimalnog nivoa mikrohranjivih tvari u organizmu ovisi o pojedincu. Na to utječe starost pojedinca, ali i drugi individualni faktori.

 2. Kada je najbolje uzimati Supradyn®?

  Supradyn® se uzima jedanput na dan. Možemo ga uzimati bilo kada. Preporučujemo vam da ga uzimate uvijek u isto vrijeme, kako bi vam to postala rutina.

  Ako ga uzimate tokom, ili nakon obroka, povećat ćete apsorpciju mikrohranjivih tvari iz hrane.

 3. Sadrži li Supradyn® više vitamina i minerala od PDU?

  Ne. Nekada je Supradyn® sadržavao određene vitamine iznad preporučene dnevne količine (PDU), međutim, uvijek u okviru sigurnog nivoa. EU je odredila preporučen dnevni unos (PDU) vitamina s ciljem sprečavanja nedostatka mikrohranjivih tvari u organizmu. Neki dodaci prehrani sadrže nivo vitamina i minerala koja je viša od preporučenog dnevnog unosa (PDU), međutim, još uvijek u sigurnim količinama. Razlog za pojedine, nešto veće, količine određenih mikrohranjivih tvari, vezan je za višestruku korist za zdravlje. Za većinu vitamina i minerala određen je preporučeni dnevni unos (PDU) , koji informišu potrošače i proizvođače o vrijednostima unosa te omogućuju optimiranje svakodnevne prehrane.

 4. Je li normalno da Supradyn® mijenja boju mog urina?

  Supradyn® sadrži vitamin B2 (riboflavin). Upravo taj vitamin može intenzivnije obojiti vaš urin. Vitamini skupine B topivi su u vodi, stoga, eventualno preveliku količinu organizam izlučuje putem urina.

 5. Sadrži li Supradyn® laktozu?

  Filmom obložena tableta Supradyn®, ne sadrži laktozu.

  Šumeća tableta Supradyn® ne sadrži laktozu.

 6. Sadrži li Supradyn® kvasac?

  Supradyn® ne sadrži kvasac.

 7. Je li Supradyn® primjeren za dijabetičare?

  Supradyn® šumeće tablete sadrže zaslađivače. Šumeće tablete sadrže kalijev acesulfam i aspartam.

 8. Je li Supradyn® primjeren i za djecu?

  Supradyn® Kids posebno je proizveden i prilagođen djeci.

 9. Mogu li uzimati Supradyn® tokom trudnoće? Da. Nema dokaza da preporučena doza od jedne tablete dnevno ima štetne učinke na trudnoću ili zdravlje djeteta. Međutim, vrijedi isto pravilo kao za sve druge pripravke koje uzimate tokom trudnoće. Prije upotrebe potražite savjet svog ljekara ili farmaceuta. Ukoliko tokom trudnoće ili dojenja uzimate Supradyn® ne trebate uzimati druge vitaminske pripravke.

  Ako planirate trudnoću, trudni ste ili dojite, možda ćete imati želju za multivitaminskim pripravkom koji je posebno prilagođen vašim potrebama prehrane u tom razdoblju. Preporučujemo vam Elevit®, klinički ispitan proizvod, posebno prilagođen trudnicama i dojiljama. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog ljekara ili apotekara.

 10. Mogu li uzimati Supradyn® tokom dojenja?

  Vitamini i minerali koje sadrži Supradyn® izlučuju se u majčino mlijeko. Oni nemaju štetan učinak za dijete jer se njihove količine kreću u preporučenoj dnevnoj dozi. Ako se dvoumite glede uzimanja multivitaminskih pripravaka tokom dojenja, preporučujemo vam da potražite savjet svog ljekara.