Najčešća pitanja o Supradyn®-u

 1. Mogu li Supradyn® uzimati svaki dan?

  Da, svi oblici iz Supradyn® energija programa mogu se uzimati svakodnevno. Supradyn® nije nadomjestak zdrave i uravnotežene prehrane, nego je dodatak prehrani, kako bismo zadovoljili sve tjelesne potrebe mikrohranjivim tvarima.

  Količina mikrohranjivih tvari koju treba naš organizam ovisi o različitim faktorima. Da bismo postigli optimalni nivo vitamina, trebamo uzimati multivitaminski pripravak redovno i to tokom dužeg vremenskog razdoblja. Broj dana potrebnih za postizanje optimalnog nivoa mikrohranjivih tvari u organizmu ovisi o pojedincu. Na to utječe starost pojedinca, ali i drugi individualni faktori.

 2. Kada je najbolje uzimati Supradyn®?

  Oblici iz Supradyn® energija programa uzimaju se jedanput na dan. Možemo ga uzimati bilo kada. Preporučujemo vam da ga uzimate uvijek u isto vrijeme, kako bi vam to postala rutina.

  Ako ga uzimate tokom, ili nakon obroka, povećat ćete apsorpciju mikrohranjivih tvari iz hrane.

 3. Sadrži li Supradyn® više vitamina i minerala od PDU?

  Ne. EU je odredila preporučen dnevni unos (PDU) vitamina s ciljem sprečavanja nedostatka mikrohranjivih tvari u organizmu. Neki dodaci prehrani sadrže nivo vitamina i minerala koja je viša od preporučenog dnevnog unosa (PDU), međutim, još uvijek u sigurnim količinama. Razlog za pojedine, nešto veće, količine određenih mikrohranjivih tvari, vezan je za višestruku korist za zdravlje. Za većinu vitamina i minerala određen je preporučeni dnevni unos (PDU) , koji informišu potrošače i proizvođače o vrijednostima unosa te omogućuju optimiranje svakodnevne prehrane.

 4. Je li normalno da Supradyn® mijenja boju mog urina?

  Supradyn® energija oblici sadrže vitamin B2 (riboflavin). Upravo taj vitamin može intenzivnije obojiti vaš urin. Vitamini skupine B topivi su u vodi, stoga, eventualno preveliku količinu organizam izlučuje putem urina.

 5. Je li Supradyn® primjeren za dijabetičare?

  Dolje navedeni proizvodi iz Supradyn® programa sadrže iduća sladila:
  SUPRADYN® energija šumeće tablete: kalijev acesulfam i aspartam.
  SUPRADYN® FAST: sorbitol, ksilitol, aspartam, sukraloza, acesulfam K

  Osobe sa šećernom bolesti trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja gore navedenih proizvoda.

 6. Je li Supradyn® primjeren i za djecu?

  Oblici iz Supradyn® energija programa namijenjeni su odraslima i mladima starijima od 14 godina.

 7. Mogu li uzimati Supradyn® tokom trudnoće? Da. Nema dokaza da preporučena doza od jedne tablete dnevno ima štetne učinke na trudnoću ili zdravlje djeteta. Međutim, vrijedi isto pravilo kao za sve druge pripravke koje uzimate tokom trudnoće. Prije upotrebe potražite savjet svog ljekara ili farmaceuta. Ukoliko tokom trudnoće ili dojenja uzimate oblike iz Supradyn® energija programa ne trebate uzimati druge vitaminske pripravke.

  Ako planirate trudnoću, trudni ste ili dojite, možda ćete imati želju za multivitaminskim pripravkom koji je posebno prilagođen vašim potrebama prehrane u tom razdoblju. Preporučujemo vam Elevit®, klinički ispitan proizvod, posebno prilagođen trudnicama i dojiljama. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog ljekara ili apotekara.

 8. Mogu li uzimati Supradyn® tokom dojenja?

  Vitamini i minerali koje sadrže oblici iz Supradyn® energija programa izlučuju se u majčino mlijeko. Oni nemaju štetan učinak za dijete jer se njihove količine kreću u preporučenoj dnevnoj dozi. Ako se dvoumite glede uzimanja multivitaminskih pripravaka tokom dojenja, preporučujemo vam da potražite savjet svog ljekara.